Przejdź do głównej zawartości



Dzień 1  

        ŚNIADANIE – Omlet żytni na słodko
413 kcal (B:29g W:36g T:17g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:


- jajo 1 szt. (50g)
- mąka żytnia – 2 łyżki (25g)
- białko – 4 łyżki(20g)
- orzechy nerkowca – 11 szt. (15g)
- rodzynki – 1 łyżka (15g)
- jogurt naturalny – 2 łyżki (50g)
- masło klarowane – ½  łyżeczki (3 g)
Jajo wymieszaj z jogurtem naturalnym, dodaj odżywkę i mąkę, rodzynki i orzechy(opcjonalnie proszek do pieczenia) wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (jestli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody). Smaż na maśle klarowanym, pod przykryciem, z obu stron.



zamiennik nerkowców - masło orzechowe – 1 łyżeczka (13g)

zamiennik masła klarowanego - olej kokosowy



        II ŚNIADANIE – owoc - 115 kcal
 - jabłko 1 szt. średnie

                  OBIAD –  Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną
          380 kcal (B:32g W:33g T:14g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:


- tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka (100g)
- pomidor – 1 szt. / pomidorki koktajlowe 5 szt. (100g)
- cebula – 1 szt. (100g)
- słonecznik łuskany – 1 łyżka (15g)
- kasza gryczana – 1/3 woreczka/ 3 łyżki (ugotowanej) (66g)
- olej lniany – 1 łyżeczka (5g)
Tuńczyka odsącz, kaszę gryczaną ugotuj. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, cebulę w paseczki. Wymieszaj wszystkie składniki razem, posyp słonecznikiem i polej olejem lnianym.



Jako dodatek: można dodać mix sałat (wybierz coś co lubisz najbardziej) np. rukola, sałata masłowa/ lodowa/ roszponka…

                  PODWIECZOREK – koktajl bananowy 
 262 kcal (B:21g W:35g T:4g)
- banan 1 szt. (120 g)
- mleko 2% - ½ szklanki (120ml)
- wpc 20 g

                           KOLACJA – kaszotto z pieczarkami i serkiem wiejskim  
333kcal (B:27g W:29g T:12g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:


- kasza gryczana – 1/3 woreczka/ 3 łyżki ugotowanej (66g)
-  serek wiejski (200g)
- pieczarki – 5 szt. (100g)
- cebula – ½ szt. (50g)
Pieczarki i cebulę podduś na patelni, skropione odrobiną wody, Wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną i serkiem wiejskim.


Pozostała kasza gryczana będzie przydatna do przygotowania obiadu na 2-gi dzień




Dzień 2

ŚNIADANIE – Omlet owsiany z twarożkiem
401kcal (B:27g W:33g T:17g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- jaja – 2 szt. (100 g)
- płatki owsiane – 3 łyżki (30 g)
- twaróg półtłusty – ¼ kostki (62 g)
- masło klarowane – ½ łyżeczki  (3g)
- cynamon – 1 łyżeczka (2 g)
- miód – 1 łyżeczka (12g)
Jaja wymieszać z płatkami owsianymi, odstawić na kilka min aby płatki rozmokły. Twaróg rozdrobnić, wymieszać z miodem i cynamonem. Usmażyć omleta, posmarować twarożkiem.


II ŚNIADANIE – owoc94 kcal
- grejpfrut  (260 g)

               OBIAD –  Sałatka z kaszą i łososiem
410kcal (B:25g W:50g T:12g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- kasza gryczana – 3 łyżki ugotowanej (66 g)
- łosoś w wodzie – 1 puszka (96 g)
- pomidor 1 szt./ pomidorki koktajlowe – 5 szt. (100 g)
- cebula – ½ szt.
- ulubiona sałata - garść

Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić wedle uznania.

Kasza gryczana – reszta z poprzedniego dnia

       PODWIECZOREK – jogurt naturalny z białkiem 
238kcal (B:33g W:13g T:6g)
- jogurt naturalny – 1 mały kubek (180g)
- WPC – 1 miarka (33g)

                       KOLACJA – Twarożek + pieczywo 
348 kcal (B:29 g W:42 g T:7 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- twaróg półtłusty ½ kostki (125g)
- chleb żytni – 2 kromki (80g)
- rzodkiewka – 4 szt. (60g)
- szczypiorek
Twaróg rozgnieść (jeśli jest zbyt twardy dodaj wody lub łyżkę jogurtu). Szczypiorek i rzodkiewkę pokrój drobno i wymieszaj z twarożkiem

przypraw wedle uznania



Dzień 3
             ŚNIADANIE – musli
346 kcal (B:27 g W:35 g T:10 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- musli tropikalne „lidl”- 3 łyżki (40g)
- jogurt „zott” (180g)
- WPC (20g)

Wymieszać wszystkie składniki razem

                LUB
            Pancake jaglany z rodzynkami i pastą orzechową 345,6 kcal (B:26,5 g W:25,8 g T:15,2 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:

- mąka jaglana (15g)
- jajo 1 szt.
- masło orzechowe (15 g)
- rodzynki – (15 g)
- masło klarowane – (2 g)
- WPC (20g)
jajo wymieszaj z odżywką, mąką (opcjonalnie proszkiem do pieczenia), jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody. Umaż na maśle klarowanym z obu stron pod przykryciem. Posmaruj masłem orzechowym.
pasta orzechowa „felix”

                 II ŚNIADANIE – owoc 121 kcal
- banan – 1 szt. (120g)

                        OBIAD – sałatka z łososiem i ciecierzycą
328 kcal (B:22 g W:33 g T:12 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- łosoś – 1 puszka (97g)
- ciecierzyca – ½ puszki (120g)
- ogórek konserwowy – 2 sz. (60g)

Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj z lososiem i cecierzycą.


                      
           PODWIECZOREK – Smakołyk „fit”
293 kcal (B:28 g W:35 g T:5 g)
- brownie jaglane – 1 porcja


               KOLACJA – placuszki gryczano twarogowe
424 kcal (B:28 g W:35 g T:18 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- jajo – 2 szt.
- płatki gryczane – 4łyżki (40g)
- twaróg półtłusty (60g)
- masło klarowane – 1 łyżeczka

Jaja wymieszaj z twarogiem, płatkami gryczanymi, przypraw wedle uznania. Umaż placuszki na maśle klarowanym z obu stron.







Dzień 4
               ŚNIADANIE – szybkie musli z jogurtem naturalnym
326 kcal (B:24 g W:34 g T:10 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- musli tropikalne „lidl” – 3 łyżki (40g)
- jogurt naturalny „zott” – 1 kubeczek (180g)
- WPC (15g)

Wymieszaj wszystkie składniki razem.


                LUB
Płatki owsiane na mleku z odżywką białkową
331,7 kcal (B:24,8 g W:38 g T:9 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:

- płatki owiane „melvit” – 3 łyżki (30g)
-mleko 2% - ½ szklanki (120g)
- WPC (20g)
- rodzynki (15 g)
- słonecznik (10 g)
Płatki owsiane wymieszaj z rodzynkami i słonecznikiem i odżywką białkową. Zalej mlekiem i wstaw do mikrofali na około  min. lub zalej gorącym mlekiem, odstaw na kilka min aby płatki zmiękły.



                          II ŚNIADANIE – gofry proteinowe
 273 kcal (B:23 g W:14 g T:14 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:

- jajo – 1 szt. (50g)
- mąka żytnia – 1 łyżka (15g)
- jogurt naturalny – 1 łyżka (25g)
- serek homogenizowany naturalny – 2 łyżki (25g)
- masło klarowane – 1 łyżeczka
- WPC (15g)
Jogurt wymieszać z jajem, mąką, opcjonalnie proszkiem do pieczenia.
Jeśli nie posiadasz gofrownicy, usmaż w formie omleta.
serek homogenizowany wymieszać z odżywką białkową, wyłożyć na gofra.


 OBIAD –  sałatka z kurczakiem i ciecierzycą
370 kcal (B:33 g W:36 g T:10 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:

- kurczak pierś (100g)
- ciecierzyca – ½ puszki (120g)
- mix sałat - (70g)
- słonecznik łuskany – 1 łyżka
- pomidorki koktajlowe – 5 szt. (100g)
Kurczaka  pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na teflonowej patelni ( skropione wodą, nie olejem)
Gotowego kurczaka wymieszać z ciecierzycą, pokrojonymi pomidorkami i słonecznikiem.


      PODWIECZOREK – Smakołyk „fit”
293 kcal (B:28 g W:35 g T:5 g)
- brownie jaglane – 1 porcja
- kawa z WPC (20g)

            KOLACJA – Risotto z kurczakiem i warzywami
263 kcal (B:25 g W:30 g T:5 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:

- Ryż basmti – 2 łyżki (przed ugotowaniem) (30 g)
- kurczaka pierś (100 g)
- warzywa na patelnię (100 g)
Kurczaka poddusić na wodzie, dodać ryż sypki, warzywa, podlać wodą. Dusić pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę, ok. 15 min. Przyprawić wedle uznania. W razie potrzeby podlewać wodą.






Dzień 5
              ŚNIADANIE – omlet żytni + grejpfrut
375 kcal (B:28 g W:32 g T:15 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- jajo – 1 szt.
- mąka żytnia – 2 łyżki (25g)
- siemię lniane – 1 łyżka (10g)
- jogurt naturalny „tola” – 1 łyżka (25g)
- WPC (20g)
- grejpfrut – ½ szt. (150g)
- masło klarowane – ½ łyżeczki

Siemię lniane można zamienić na słonecznik (7 g)

II ŚNIADANIE – owoc 115 kcal
- jabłko – 1 szt.(250g)

          OBIAD –  potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną
334 kcal (B:30 g W:41 g T:6 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:





- kurczak pierś (100g)
- warzywa na patelnię „z przyprawą włoską” Lidl (100g)
- kasza gryczana – ½ woreczka (50g)
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć na patelnię, dodać sypką kaszę gryczaną, zalać wodą (ok. 250 ml) dusić pod przykryciem, bez dodatku tłuszczu, po 10 min. dodać warzywa, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 min. do momentu odparowania całej wody.


            PODWIECZOREK – koktajl
338 kcal (B:31 g W:14 g T:17 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- jogurt naturalny – 4 łyżki (100g)
- orzeszki ziemne „akardo” – ½ garści (20g)
- orzechy nerkowca (10g)
- wpc (25g)

Zblendować wszystkie składniki razem.





     KOLACJA – ryż z bananem i odżywką białkową 
322 kcal (B:24 g W:50 g T:3 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:


- ryż basmati – 2 łyżki (30g)
- banan – 1 szt. mały (100g)
- jogurt naturalny – 1 łyżka (25g)
- wpc – 1 miarka (25g)
Ryż ugotować, banana pokroić w plasterki. Do jeszcze ciepłego ryżu dodać odżywkę białkową, wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny i banana, wymieszać ponownie.






Dzień 6
         

                     ŚNIADANIE – jaglanka z twarożkiem jabłkiem i orzechami 
388 kcal (B:27 g W:49 g T:9 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- kasza jaglana - 1/3 woreczka/ 2 łyżki (60g po ugotowaniu)
- jabłko – ½ szt. (90 g)
- miód – 1 łyżeczka (w przypadku gdy nie dodajesz WPC)
- orzechy nerkowca
- twaróg półtłusty ¼ kostki (63g)
- WPC (15g)

Ugotować kaszę jaglaną
Jabłko pokroić w kosteczkę
Wszystkie składniki wymieszać razem, posypać cynamonem.
Miara:
1 łyżka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 15 g
1 łyżka kaszy jaglanej (po ugotowaniu) 30 g

                II ŚNIADANIE – jogurt pitny 
147 kcal (B:16 g W:19 g T:1 g)
- jogurt naturalny „FriVita” biedronka – 1 butelka (400g)

        OBIAD –  Potrawka z kurczaka z jaglaną i warzywami
459 kcal (B:29 g W:50 g T:15 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- kurczak pierś ½ połówki fileta (100g)
- warzywa na patelnię (100 g)
- kasza jaglana (66 g) – pozostała ze śniadania
- olej lniany/ oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5g)
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć na patelnię, bez dodatku tłuszczu, dodać warzywa, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 10 min. do momentu odparowania całej wody. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszać wszystko razem. Polać olejem lnianym.


                    PODWIECZOREK – serek wiejski z jabłkiem     145 kcal (B:11 g W:13 g T:5 g)
- serek wiejski ½ kubeczka (100g)
- jabłko – ½ szt. (90g)
- cynamon (3g)

          KOLACJA – omlet żytni z pieczarkami i jarmużem + serek wiejski
377 kcal (B:28 g W:24 g T:19 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- jajo 2 szt.
- cebula ½ szt., pieczarki 3 szt.
- mąka żytnia – 2 łyżki (25g)
- jarmuż – jako dodatek
- masło klarowane – 1 łyżeczka
- szczypta proszku dopieczenia
- serek wiejski – ½ kubeczka (100 g)


 Cebulę i pieczarki i jarmuż drobno posiekać, podsmażyć. Jaja zmiksować z mąka i opcjonalnie proszkiem, przyprawić, połączyć z podsmażonym farszem. Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię.


Mąkę żytnią możesz zamienić na orkiszową.



Dzień 7


         ŚNIADANIE – omlet żytni z bananem
313 kcal (B:21 g W:37 g T:9 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- jajo – 1 szt.
- mąka żytnia – 1 łyżka (15g)
- banan – 1 szt. (110g)
- WPC – (15g)
- masło klarowane (3g)



II ŚNIADANIE 147 kcal (B:16 g W:19 g T:1 g)
- jogurt „fruVita” (400g)

                                     OBIAD –  kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem
313 kcal (B:32 g W:35 g T:5 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- kasza gryczana – 1/2woreczka (50g)
- pieczarki – 7sz. (150g)
- kurczak pierś (100g)
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć na patelnię, dodać sypką kaszę gryczaną, zalać wodą (ok. 250 ml) dusić pod przykryciem, bez dodatku tłuszczu, po 10 min. dodać pokrojone pieczarki, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 min. do momentu odparowania całej wody.


           PODWIECZOREK – kanapki z masłem orzechowym
378 kcal (B:14 g W:35 g T:20 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- masło orzechowe „fit” – 4 łyżeczki (40g)
- chleb żytni – 2 kromki (60g)





          KOLACJA – risotto z kurczakiem i pieczarkami
322 kcal (B:28 g W:32 g T:9 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- kurczak pierś (100g)
- ryż basmati (40g)
- pieczarki (150g)
- olej lniany – 1łyżeczka (5g)
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć na patelnię, dodać sypki ryż, zalać wodą (ok. 200 ml) dusić pod przykryciem, bez dodatku tłuszczu, po 10 min. dodać pieczarki, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 min. do momentu odparowania całej wody.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

PROTEINOWY SERNIK „ZEBRA”

Składniki: - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) (u mnie advocat) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) - kakao – 2 łyżki (20 g) -  4 jajka -  banan – 3 szt. (300 g) Wykonanie: Zblendować jaja z bananami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Przelać część masy do oddzielnej miseczki. Do pozostałej masy dodać kakao, zblendować. Masę wykładać łyżką (naprzemiennie – raz ciemna, raz jasna) do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około 40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1h. całość: 1549 kcal  (B:170 g W: 104 g T:49 g) 1 porcja: 192 kcal  (B: 21 g W: 13 g T:6 g)