PRZEPIS NA 2 PORCJE
SKŁADNIKI:
- Cebula - 100 g (1 szt.)
- Czosnek - 5 g (1 Ząbek)
- Słonecznik łuskany - 15 g (1.5 łyżki)
- Mąka pszenna - 15 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 5 g (0.5 łyżki)
- Pietruszka, korzeń - 50 g (1 szt.)
- Ser typu "Feta" - 100 g
- Szpinak, mrożony - 200 g
- Bulion warzywny - 750 g (3 x Szklanka)
Przyprawy wedle uznania/ u mnie: Sól (2 szczypty)/ Mielona gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)/ Pieprz czarny mielony (2 szczypty)
WYKONANIE:
1. Przygotuj 3 szklanki bulionu warzywnego lub użyj kostki rosołowej
Bulion warzywny/ domowy: (wywar warzywny z 2 marchewek, jednej pietruszki i połowy selera oraz opalonej nad ogniem cebuli. Dodaj 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku).
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż.
3. Zasyp mąką i krótko podsmaż. Zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia.
4. Dodaj mrożony szpinak i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
5. Pokrusz fetę i 3/4 dodaj do zupy.
6. Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Podaj zupę posypaną kawałkami fety oraz uprażonym na patelni słonecznikiem lub pestkami z dyni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (jedna porcja)
276 kcal (B:16/ T:16/ W:17)
Komentarze
Prześlij komentarz