Przejdź do głównej zawartości

ZUPA KREM SZPINAKOWA Z FETĄ

PRZEPIS NA 2 PORCJE

SKŁADNIKI:

- Cebula - 100 g (1 szt.) 

- Czosnek - 5 g (1 Ząbek) 

- Słonecznik łuskany - 15 g (1.5 łyżki) 

- Mąka pszenna - 15 g (1 łyżka) 

- Olej rzepakowy - 5 g (0.5 łyżki) 

- Pietruszka, korzeń - 50 g (1 szt.) 

- Ser typu "Feta" - 100 g

- Szpinak, mrożony - 200 g 

- Bulion warzywny - 750 g (3 x Szklanka)

Przyprawy wedle uznania/ u mnie: Sól (2 szczypty)/ Mielona gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)/ Pieprz czarny mielony (2 szczypty) 

WYKONANIE:

1. Przygotuj 3 szklanki bulionu warzywnego lub użyj kostki rosołowej

Bulion warzywny/ domowy: (wywar warzywny z 2 marchewek, jednej pietruszki i połowy selera oraz opalonej nad ogniem cebuli. Dodaj 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku). 

2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż. 

3. Zasyp mąką i krótko podsmaż. Zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. 

4. Dodaj mrożony szpinak i gotuj pod przykryciem około 20 minut. 

5. Pokrusz fetę i 3/4 dodaj do zupy. 

6. Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

7. Podaj zupę posypaną kawałkami fety oraz uprażonym na patelni słonecznikiem lub pestkami z dyni.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE (jedna porcja)

276 kcal  (B:16/ T:16/ W:17)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ GROSZKIEM

Składniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal B: 17 g W:53 g T: 1,5 g