Przejdź do głównej zawartości

ZUPA KREM SZPINAKOWA Z FETĄ

PRZEPIS NA 2 PORCJE

SKŁADNIKI:

- Cebula - 100 g (1 szt.) 

- Czosnek - 5 g (1 Ząbek) 

- Słonecznik łuskany - 15 g (1.5 łyżki) 

- Mąka pszenna - 15 g (1 łyżka) 

- Olej rzepakowy - 5 g (0.5 łyżki) 

- Pietruszka, korzeń - 50 g (1 szt.) 

- Ser typu "Feta" - 100 g

- Szpinak, mrożony - 200 g 

- Bulion warzywny - 750 g (3 x Szklanka)

Przyprawy wedle uznania/ u mnie: Sól (2 szczypty)/ Mielona gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)/ Pieprz czarny mielony (2 szczypty) 

WYKONANIE:

1. Przygotuj 3 szklanki bulionu warzywnego lub użyj kostki rosołowej

Bulion warzywny/ domowy: (wywar warzywny z 2 marchewek, jednej pietruszki i połowy selera oraz opalonej nad ogniem cebuli. Dodaj 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku). 

2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż. 

3. Zasyp mąką i krótko podsmaż. Zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. 

4. Dodaj mrożony szpinak i gotuj pod przykryciem około 20 minut. 

5. Pokrusz fetę i 3/4 dodaj do zupy. 

6. Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

7. Podaj zupę posypaną kawałkami fety oraz uprażonym na patelni słonecznikiem lub pestkami z dyni.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE (jedna porcja)

276 kcal  (B:16/ T:16/ W:17)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)

BANANOWY SERNIK PROTEINOWY

Składniki: (na 8 PORCJI) - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) -  4 jajka -  banan – 2 szt. (200 g) Wykonanie: Zblendować jaja, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Do masy wkroić pokrojonego w plasterki    banana. Wymieszać masę i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić   do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1 h. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja: 144 kcal (B:17 g W:10 g T:3 g)