Przejdź do głównej zawartości

FIT PIZZA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI NA SPODZIE GRYCZANYM


Składniki: (na 4 porcje)
- kasza gryczana – 1 woreczek (100 g)
- płatki gryczane (50 g)
- jaja – 2 szt.
- filet z piersi kurczaka (120 g)
- pieczarki (100 g)
- cebula czerwona (50 g)
- ser żółty - (100 g)
- masło klarowane (5 g)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka


Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować.
Farsz: Cebulę, pieczarki i mięso drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, dodać pieczarki i poddusić jeszcze chwilę. Przełożyć na talerz. Mięso podsmażyć, wymieszać z podsmażoną cebulą i pieczarkami. 
Spód: Ugotowaną kaszę gryczaną zblendować z jajami, płatkami gryczanymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli himalajskiej na gładką masę.


 Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć farsz, posypać serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 min w 200oC

Całość: 1256 kcal (B:85g W:130g T:44g)
1 porcja: 314 kcal (B:21 g W:33 g T:11 g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)