Przejdź do głównej zawartości

KURCZAK W MIODZIE z kukurydzą i papryką czerwoną

Kurczak w miodzie...
hmm brzmi dziwnie, ale... smakuje wyśmienicie.
Słyszeliście o czymś takim? A może już jedliście? Ja do tej pory nie jadłam. Zainspirowała mnie koleżanka, więc postanowiłam zrobić, i obliczyć makro tego świetnego posiłku. Nieco zmodyfikowałam przepis podany przez koleżankę, powstał smaczny pełnowartościowy posiłek. Możesz zjeść go na obiad lub nawet kolację, również świetnie sprawdzi się jako posiłek  przed treningiem. 



Kurczaka w miodzie możesz podawać ze źródłem węglowodanów złożonych takich jak np. pieczywo żytnie, pełnoziarniste/ makaron pełnoziarnisty/ kasza gryczana/ bulgur, jęczmienna/ jaglana.. Wybierz coś co lubisz najbardziej. Poniżej podaje wartości odżywcze kurczaka w miodzie bez węgli, z dodatkiem pieczywa żytniego/ kaszy jęczmiennej perłowej (dla mnie bomba !!)
Jeśli nie lubisz papryki i kukurydzy na dole link do przepisu bez tych składników. 

SKŁADNIKI:
- filet z piersi kurczaka - (300g)
- olej kokosowy - (20g)
- miód pszczeli - (30g)
- papryka czerwona - (150g) - 1szt.
- kukurydza słodka - 1/2 puszki (120g)
przyprawy: 
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- sól himalajska - 1 łyżeczka
- pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- imbir mielony - 2 szczypty

WYKONANIE:
Mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i przyprawami. (Tak zamarynowane mięso można pozostawić w lodówce) 
Paprykę pokroić w kosteczkę, poddusić na patelni teflonowej, dodać odsączoną kukurydzę. Odłożyć na talerz.
Zamarynowane mięso wyłożyć na patelnię teflonową, smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Do mięsa dodać podduszoną paprykę z kukurydzą, wszystko razem podsmażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionym źródłem węglowodanów złożonych.



Makro samego kurczaka:
całość: 773,4 kcal (B:67,9g W:55,8g T:30,9)
1 z 3 porcji: 258 kcal (B:22,6g W:18,6g T:10,3g)


Makro 1 porcji ze źródłem węglowodanów:
- z kaszą jęczmienną (50 g) 420 kcal  (B:26g W:53g T:12g)
- z chlebem żytnim razowym (75g) 408 kcal (B: 27g W:49g T:11g)


Jeśli nie lubisz papryki i kukurydzy wypróbuj taką opcję:

KURCZAK W MIODZIE (STANDARD)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

PROTEINOWY SERNIK „ZEBRA”

Składniki: - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) (u mnie advocat) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) - kakao – 2 łyżki (20 g) -  4 jajka -  banan – 3 szt. (300 g) Wykonanie: Zblendować jaja z bananami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Przelać część masy do oddzielnej miseczki. Do pozostałej masy dodać kakao, zblendować. Masę wykładać łyżką (naprzemiennie – raz ciemna, raz jasna) do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około 40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1h. całość: 1549 kcal  (B:170 g W: 104 g T:49 g) 1 porcja: 192 kcal  (B: 21 g W: 13 g T:6 g)