Przejdź do głównej zawartości

Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g)


1550 kcal

(B: 120 g W: 160 g T: 53 g)



DZIEŃ 1

 ŚNIADANIE
 Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem

II ŚNIADANIE
 – Jabłko – 1 szt.

 OBIAD
 Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w  sosie serowym 
428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g)

Co i Ile?
Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki
Uwagi:
MOŻLIWOŚĆ WYBORU:
Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g
Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g

4.   
  PODWIECZOREK 
 Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)  
426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g
przepis:https://www.pik-fit-trener.pl/2017/09/biszkoptowe-trojkaciki-proteinowe.html

 KOLACJA 
 Ciecierzyca z warzywami 
228,4 kcal (B:12 g W:37 g T:3,7 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- ciecierzyca w zalewie – ½ puszki (110 g)
- pomidory w puszce – ½ puszki (160 g)
- bakłażan (50 g)
- cukinia – ½ szt. (100 g)
- pieczarki – 4 szt. (80 g)
Warzywa pokroić w plasterki, dusić z ciecierzycą i pomidorami pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą. Przyprawić wedle uznania.





DZIEŃ 2

 ŚNIADANIE
  Pancake proteinowy z jogurtem jagodowym  
277,9 kcal (B:26,6 g W:25 g T:8 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- jajo – 1 szt.
- mąka żytnia – 1 łyżka (15g)
- WPC – (20 g)
- mleko 1,5% (30 ml)
- jogurt typu greckiego „Piątnica” jagodowy – ½ kubeczka (75 g)
- masło klarowane (3g)
Jajo wymieszać z mlekiem, dodać odżywkę białkową i mąkę. Wymieszać dokładnie. Smażyć placka na maśle klarowanym. Usmażonego placka posmarować jogurtem, złożyć na pół.


       II ŚNIADANIE  115 kcal
- jabłko – 1 szt.

   OBIAD
Risotto szpinakowe z kurczakiem (1 porcja)  
350 kcal (B:34,2 g W:42,2 g T:5 g)

   PODWIECZOREK 
Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1 porcja) 426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g

 KOLACJA 
Risotto szpinakowe z kurczakiem (1 porcja)

DZIEŃ 3

ŚNIADANIE
 Pancake proteinowy z jogurtem jagodowym 
277,9 kcal (B:26,6 g W:25 g T:8 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- jajo – 1 szt.
- mąka żytnia – 1 łyżka (15g)
- WPC – (20 g)
- mleko 1,5% (30 ml)
- jogurt typu greckiego „Piątnica” jagodowy – ½ kubeczka (75 g)
- masło klarowane (3g)
Jajo wymieszać z mlekiem, dodać odżywkę białkową i mąkę. Wymieszać dokładnie. Smażyć placka na maśle klarowanym. Usmażonego placka posmarować jogurtem, złożyć na pół.


       II ŚNIADANIE  115 kcal
- jabłko – 1 szt.


 OBIAD
  Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną i pieczarkami w pomidorach (1 porcja)
688 kcal (B:56,3 g W:79,4 g T:16,2 g)
Co i Ile?
Propozycja przygotowania
Uwagi:
- Kasza gryczana – 1 woreczek (100 g)
Wątróbka drobiowa (200 g)
- cebula – 1 szt. (100 g)
- pieczarki – 5 szt. (100 g)
- pomidorki koktajlowe – 5 szt. (100 g)
2 porcje:
Kaszę gryczaną ugotować. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na wodzie, dodać pokrojoną wątróbkę drobiową. Podduszać na wodzie. Do wątróbki dodać ugotowaną kaszę gryczaną i pokrojone pomidorki, wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Przyprawić wedle uznania.
Podzielić na 2 porcje

PODWIECZOREK 
Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1 porcja) 
426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g

KOLACJA 
Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną i pieczarkami w pomidorach (1 porcja)


DZIEŃ 4

 ŚNIADANIE
 Naleśniki żytnie z sosem jogurtowo truskawkowym (2 szt.)
 II ŚNIADANIE 
jogurt naturalny z odżywką białkową
137 kcal (B: 18 g W: 10 g T: 3 g)
- jogurt naturalny (115 g)
- odżywka białkowa (20 g)

OBIAD 
Kasza bulgur z indykiem i suszonymi pomidorami (1 porcja)
PODWIECZOREK 
Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1 porcja)  
426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g

 KOLACJA 
Kasza bulgur z indykiem i suszonymi pomidorami (1 porcja)
324 kcal (B: 24,5 g W: 38,5 g T: 8 g)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

PROTEINOWY SERNIK „ZEBRA”

Składniki: - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) (u mnie advocat) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) - kakao – 2 łyżki (20 g) -  4 jajka -  banan – 3 szt. (300 g) Wykonanie: Zblendować jaja z bananami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Przelać część masy do oddzielnej miseczki. Do pozostałej masy dodać kakao, zblendować. Masę wykładać łyżką (naprzemiennie – raz ciemna, raz jasna) do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około 40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1h. całość: 1549 kcal  (B:170 g W: 104 g T:49 g) 1 porcja: 192 kcal  (B: 21 g W: 13 g T:6 g)